sreda, 19. september 2018

Od česa je odvisen hrup, ki ga proizvaja toplotna črpalka?

Toplotne črpalke: Od česa je odvisen hrup, ki ga proizvaja toplotna črpalka?
V zadnjih letih se zelo povečuje delež toplotnih črpalk (TČ) za ogrevanje stavb in sanitarne vode, zato so čedalje pogostejše tudi težave s hrupnostjo, ki jo zaznavajo tako lastniki kot bližnji sosedi. Medtem ko TČ zemlja/voda in voda/voda stojijo v kotlovnici in se jih da dobro zvočno izolirati, ima večina izvedb TČ zrak/voda zunanjo enoto, katere hrup se bolj ali manj širi v okolico. Pri odločanju za napravo so ključni izbira modela glede na deklarirane podatke o hrupnosti, izbira mesta namestitve in izvedba montaže.
Ključno je torej, da je kupec že pri izbiranju naprave pozoren na podatke o njeni glasnosti, saj je poznejša blažitev težav manj učinkovita in pomeni dodatne stroške
Kaj povečuje glasnost toplotne črpalke
Na zaznaven hrup TČ zrak/voda vplivajo poleg maksimalne moči izbrane TČ in izbire nizko- ali visokotemperaturnega režima delovanja še pravilno dimenzioniranje TČ glede na potrebe objekta, moč, pri kateri toplotna črpalka dejansko deluje, postavitev zunanje enote, razdalja med njo in notranjo enoto, strokovna montaža in materiali ovir okrog zunanje enote.
»Treba je tudi opozoriti, da se s povečevanjem razdalje med zunanjo in notranjo enoto tlaki v hladilnem sistemu in s tem hrup povečujejo,« dodaja Franc Pesjak iz podjetja Eko Frank iz Velenja. Opozori še na slabo navado uporabnikov, da v določenih delih dneva znižujejo temperaturo v prostorih, kar pomeni, da mora ob ponovnem zvišanju temperature TČ delovati z bistveno večjo močjo kot običajno. Priporoča, da ogrejemo prostore na želeno temperaturo in to potem stalno vzdržujemo. Ne samo da bo tako TČ tiše delovala, temveč bo tudi učinkovitost ogrevalnega sistema večja.

Predpisi
Slovenski predpisi zelo ohlapno opredeljujejo vrednosti za največji dovoljen hrup, saj sta za sprejemljive ravni odločilni klasifikacija in lokacija objekta. V bivalnih naseljih ponoči ne sme presegati 45 dB, medtem ko je denimo v Avstriji in Nemčiji omejen na 30 dB v nočnem času na meji parcele, v Švici celo na 28 dB. V vseh primerih se upošteva maksimalni hrup toplot­ne črpalke, ne zgolj tisti, ko naprava deluje z zmanjšano močjo.

Vir: deloindom.si

Če razmišljate montaži toplotne črpalke preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

Ni komentarjev:

Objavite komentar