petek, 11. julij 2014

Toplotne črpalke v primerjavi s solarnimi sistemi

Solarni sistemi v primerjavi s toplotnimi črpalkami

Popusti na vso ogrevalno tehniko 10 % in več. Blagovne znamke Junkers, Seltron, Vaillant, Buderus, Danfos, Grundfos….
Prednosti toplotne črpalke za pripravo sanitarne vode
Nižja nabavna cena in hitrejši čas povrnitve stroškov nakupa in montaže. Velik prihranek električne energije v primerjavi s klasičnimi hranilniki sanitarne vode. Možnost hlajenja prostorov. Obstaja veliko tipov toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode. Več o tipih se bom razpisal v enem prihodnjih info. sporočil. Slaba stran toplotne črpalke je krajša življenjska doba in na daljše obdobje manjši prihranek na energiji.

Prednosti solarnih sistemov:

Je naravni vir ogrevanja sanitarne vode (lahko se koristi tudi kot podpora ogrevanju) , ki prihrani resnično veliko vašega denarja . Dejstvo je, da je količina pridobljene energije odvisna od več različnih dejavnikov(sončno sevanje, površina sončnih kolektorjev, odbojnosti oziroma absorbacije, temperature okolice, konvekcije vetra….) Vir absorbacije sončne energije so sončni kolektorji. Kot sem omenil se lahko uporablja poleg ogrevanja sanitarne vode še za podporo ogrevanja in ogrevanje vode v bazenih. Uporaba sončne energije ni le praktično zastonj, velika korist je tudi za okolje saj ne povzroča onesnaževanja okolja in sproščanja toplogrednih plinov. Prav tako ne niža zalog zemeljskih virov energije. Je torej čista in varna za vsakogar. Sončna energija je tudi zelo zanesljiva , saj ni vplivov gospodarskih in političnih dejavnikov. Po namestitvi solarnega sistema vas pridobitev energije, ne bo stala praktično nič. (le minimalen delež električne energije bo potreben za zagon črpalke, ki poganjajo vodo po sistemu).

Edina slaba stran solarnega sistema je prvoten vložek. Vendar gre za trajen sistem , ki bo kaj hitro povrnil začetne stroške. Ob strokovni montaži in vzdrževanju(ki ga praktično ni) lahko sistem uporabljamo v povprečju od 15 do 30 let. Evropska skupnost podpira te projekte. Države, ki so v EU skupnosti pomagajo občanom z pomočjo subvencij. Lani je tako EKO sklad namenil okoli 9 mil.€ za subvencije solarnih sistemov. Sredstva so bila na voljo praktično vse leto. Letos še čakamo na nov razpis, ki bo po naših informacijah objavljen v februarju. Naše podjetje Biakom.d.o.o vam ponuja popust 12% na vse sisteme sončnih sistemov in pomoč pri pridobitvi državnih subvencij. Dajemo garancijo na sisteme in vam zagotovimo strokovno in cenovno ugodno montažo sistemov. Lahko se odločite tudi le za nakup (nudimo vam svetovanje) kolektorjev ali sistemov v naši spletni trgovini.

PRIMER IZRABE SOLARNE ENERGIJE
 
Solarni sistem:
Kraj: Celje
Kolektorji: Alosun
Hranilnik: 400l
Cevovod: bakrena cev fi18-izolacija Armstrong-solarna
Sredstvo: voda
Naklon strehe :33°
Azimut: 0
Površina solarnih kolekrorjev: 10 m2
Temperatura omrežne vode:12ºC
Temperatura tople vode: 45ºC
Potrošnja tople vode: 250 l/dan
Graf: Koliko vode v posameznem mesecu segreje solarni sistem. Solarni sistem bo poleti segrel 94% vode, čez leto pa 86%.





Za informacije o cenah in drugih tehničnih vprašanjih kliknite tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar