ponedeljek, 3. avgust 2015

Nova obtočna črpalka vam prihrani denar pri ogrevanju

Večina ljudi ki želi privarčevati pri stroških ogrevanja prične vrteti na termostatu ali razmišlja o prehodu na bolj varčen način ogrevanja. Pri tem pozabimo da je tudi elektrika faktor pri stroških ogrevanja. Pri večini grelnih sistemov je obtočna črpalka zastarela in s tem porabi veliko elektrike. Sodobne črpalke so do osemkrat bolj energetsko učinkovite. Z zamenjavo obtočne črpalke lahko prihranite do 100 evrov na leto.
Obtočna črpalka za centralno ogrevanje je po navadi nevidno skrita v kleti. Zadolžena je za poganjanje vašega ogrevalnega sistema in prenaša toplo vodo v grelnike ter ohlajeno vodo iz grelnikov. V zadnjih desetletjih je industrija močno povečala učinkovitost njihovih motorjev, kontrolna tehnologija pa postaja vse bolj avtomatizirana. Zato prihaja do velikih razlik v učinkovitosti med modernimi črpalkami in zastarelimi.
Stara obtočna črpalka porabi veliko elektrike
V nekaterih stavbah se še vedno nahajajo ne regulirane obtočne črpalke. Nastavljene so na eno fazo moči, ki je pogostokrat prevelika, saj načrtovalci vključijo določene rezerve. Rezultat tega je; Enota v zimskem času deluje ne prekinjeno, 5000 do 6000 obratovalnih ur na sezono. Pri tem lahko obtočna črpalka porabi tudi do 400 kilovatnih ur na leto – kar je ekvivalentno 5 do 10 odstotkov celotne porabe električne energije v hiši. To govorimo ob predpostavki da je ena kilovatna ura 28 centov.

Obtočna črpalka z visokim izkoristkom vam prihrani veliko denarja
Črpalka z visokim izkoristkom porabi samo 50 do 60 kilovatnih ur na leto. To pomeni da bo vaš letni strošek znašal 14 evrov,  kar je skoraj 100 evrov prihranka v primerjavi z starejšo obtočno črpalka. Kot potrošnik lahko opazimo majhno kovinsko ploščico neposredno na črpalki, ta nam pove katerega leta je bila črpalka zgrajena in kakšna je njena zmogljivost.
Bodite pozorni na indeks energetske učinkovitosti toplotne črpalke
Vodilo pri izbiri nove obtočne črpalke je energetska učinkovitost. Od leta 2005 obstaja oznaka za črpalke z razredi energetske učinkovitosti (EEI). Od leta 2013 je obvezna za vse črpalke, ki so vgrajene v sistem, njihov indeks ne sme presegati 0,27 EEI. Seveda obstajajo tudi modeli ki imajo vrednost EEI manj kot 0,20 s katerimi privarčujete še več energije.

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu nove obtočne črpalke, preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:
Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

Ni komentarjev:

Objavite komentar