sreda, 23. september 2015

Padec cen kurilnega olja

Nafta in plin sta trenutno tako ugodna, ko že vrsto let ne. To je posledica različnih dejavnikov. Seveda to ne pomeni da se lahko kot uporabnik starejšega ogrevalnega sistema na te cene zanašate.
V zadnjih desetih tednih so cene energentov nenehno zdrsale navzdol. Konec julija so cene kurilnega olja padle že pod mejo 60 evrov na 100 litrov kurilnega olja. Vzroki zato so različni. Prvi vzrok, države OPEC(Organizacija držav izvoznic nafte)spodbujajo veliko količino nafte, v pričakovanju da se bo po koncu embarga Irana zagotovile dodatne količine kurilnega olja. Naslednji vzrok je pritisk konkurence v ZDA in velik gospodarski razvoj na Kitajskem, ki posledično povzročajo nižanje cen.
Z oljnim in plinskim ogrevanjem smo torej na varni strani
Padec cen nafte in plina, pomeni zelo dobro investicijo za končnega uporabnika, ki se sedaj odloča za nabavo zimskih zalog kurilnega olja. Kurilno olje je trenutno približno na ceni izpred šestih let. Končni uporabniki so zato v zelo udobnem položaju in tudi kratkoročni razvoj cen energij zveni zelo obetaven. Logična posledica tega se zdi: Pustiti vse tako kot je, ceneje kot sedaj se celih šest let nismo ogrevali. Kako se bodo cene energentov razvijale srednje do dolgoročno, pa ne moramo z gotovostjo reči danes. Surova nafta se trguje na mednarodnih trgih v dolarjih, kar pomeni da padec cen nafte ne pomeni padca cene v evrskem območju.
Optimalen čas za obnovo vašega ogrevalnega sistema
Dejstvo je, da bomo v prihodnosti morali še bolj previdno ravnati z fosilnimi gorivi saj so zaloge omejene. Trenutno je res dejansko najboljši čas za obnovo vašega ogrevalnega sistema z bolj varčnim ter učinkovitim sistemom, saj bodo na daljši časovni rok cene energentov spet narasle. Pri trenutni ceni energentov boste tudi prihranili denar s katerim boste lahko financirali modernizacijo vašega sistema. Upoštevajte tudi to, da se bodo v prihodnosti stroški modernizacije povečali, saj bodo številni končni uporabniki zaradi višjih cen energentov prisiljeni v obnovo svojega sistema.
Kakšne alternative še obstajajo 
Po vsej Sloveniji obstaja veliko ogrevalnih sistemov, ki so že starejši od 25 let. Odločitev za nov ogrevalni sistem seveda ne pomeni, avtomatski prehod sistema na drugi ogrevalni vir. Sodobni kotli oljni ter plinski kondenzacijski kotli so zelo učinkoviti in jih lahko uporabimo v povezavi s solarnim sistemom. Zlasti pri ogrevanju sanitarne vode, obstaja veliko možnosti varčevanja. Kot primer lahko vzamemo solarni sistem.
Sončne celice v povezavi z hranilnikom tople vode zagotavljajo alternativo v poletnih mesecih in so sposobni pridobiti 60% energije, ki jo potrebujete za ogrevanje sanitarne vode. To lahko predstavlja prihranek do 35% stroškov ogrevanja.

Vsi tisti, ki se odločate za nov ogrevalni sistem lahko to sedaj izkoristite, imeli boste veliko koristi od trenutnih cen energentov na svetovnem trgu. Najboljši nasvet je, da se pozanimate o cenah ter o vaših možnostih pri pooblaščenih prodajalcih ogrevalne tehnike. 

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu novega ogrevalnega sistema, preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:
Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

Ni komentarjev:

Objavite komentar